Plezier in Rugby

Heel veel jaren in het trainen en coachen van allerlei verschillende teams bij verschillende clubs heeft mij ook heel veel geleerd. Al deze kennis en ervaring wil ik graag delen met andere coaches. Deze website is er een goed voorbeeld van. Geïnspireerd door mijn grote held Pierre heb ik mijn éénmansbedrijfje Plezier in Rugby genoemd en ik help Nederlandse coaches en clubs.

 • Veel van het werk dat ik op het veld heb gedaan is nu beschikbaar via Super Coach Online, de trainingstool voor rugbycoaches;
 • Ik help coaches met het samenstellen, evalueren en verbeteren van hun jaar plannen en trainingsessies. Ik noem dit de Rugby Scan;
 • Met het geven van SAQ  trainingen maak ik spelsporters sneller en reactiever;
 • Leerlingen op middelbare scholen geef ik rugbyles;
 • Als Rugby Nederland Level 4 coach adviseer clubs over het opzetten van (jeugd)beleid;
 • Ik ben Personal Coach van spelers in Elite Pathways;

SuperCoach Online/Rugby

Met SuperCoach Online/Rugby is het mogelijk om snel en eenvoudig complete trainingsprogramma”s samen te stellen. Handig voor de individuele coach en zijn team maar helemaal goed voor clubs om structuren in ontwikkeling van spelers te borgen in de echte training programma”s! (Jeugd)trainers zijn vaak enthousiast aan het werk maar hebben onvoldoende tijd of inzicht om een samenhangend traininsprogramma op te zetten waar een lange termijn ontwikkeling ook daadwerkelijk wordt mee geborgd. SuperCoach Online helpt de coaches met het plannen van hun seizoen en trainingen. Dit met een aanpak waarbij ontwikkeling door de jaren heen op een logische en goede manier gebeurd.

Stagebegeleiding

Ik ben erkend stagebegeleider, je kan mij vinden op Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) onder Plezier in Rugby. Ik help studenten geholpen bij het geven van trainingen en schrijven van afstudeeropdrachten.

Op dit moment ben ik jeugdtrainer bij Rugby Club Invictus waar ik samen met mijn rugby kameraad Desmond Tuiavii de mini’s train. Wij zoeken hulp bij trainingen en wedstrijden en kunnen je een fantastische en leerzame ervaring aanbieden. Rugby achtergrond niet vereist.

Ik zou graag hulp willen bij het uitwerken van complete leerlijnen voor specifieke rugby onderdelen, bijvoorbeeld introductie Line-Out van Mini’s t/m senioren en samenstellen leerpakket voor SuperCoach Online.

Rugby Scan

Plezier in Rugby gebruikt bij het opstellen van de programma’s het model van Leon van Gelder. Het model helpt bij het ordenen van trainingsmateriaal, leerdoelen, leeractiviteiten en nog veel meer. Het model bestaat uit de volgende stappen:

 1. Het vastleggen van doelstellingen
 2. Het bepalen van de beginsituatie
 3. Bepalen hoe trainingen worden gegeven
 4. Evaluatie van het programma

Deze stappen zijn natuurlijk een nooit eindigende cyclus.

Met de Rugby Scan wordt deze stappen doorlopen om specifieke zaken in een versnelde trainingscyclus te verbeteren, bij CasRC kwam uit deze dialoog met coaches een andere trainingsbenadering: specifieker, korter maar intensiever de sporters ontwikkelen met als belangrijk voordeel veel minder blessures.

Rugby Snelheid Training

Rugby wedstrijden worden gewonnen op snelheid. Iedereen kijkt vol bewondering naar de speler die door een verdediging heen kan zigzaggen. Nog belangrijker is het om met een flitsende beweging op het laatste moment de tackle te ontwijken en de bal nog af te spelen. De centimeters kunnen het verschil maken “it’s a game of inches”!
Getalenteerde spelers kunnen dit allemaal, maar gelukkig kunnen we onze spelers dit vermogen ook voor een groot deel aanleren.

Snelheid trainen en meer

Hoe wordt je bewegelijk en snel? De SAQ trainingsmethode is opgezet om precies dit te ontwikkelen. Met ‘Speed, Agility and Quickness’ [Snelheid, bewegelijkheid en vlugheid] wordt bedoeld:

 • Reactie tijd & Snelheid van handelen
 • Versnelling in de eerste 20 meter
 • In een oogopslag van richting veranderen
 • Maximale snelheid vasthouden
 • Op snelheid van richting veranderen
 • Snel de bal spelen
 • Sprint uithoudingsvermogen

Als gediplomeerde SAQ trainer heb ik bijvoorbeeld drie jaar lang wekelijks de hockey meisjes van MHCC getraind.

Rugbyles op school

Voor de introductie van rugby op school heb ik een mooie lessenreeks samengesteld die ik bijvoorbeeld nu al zeven jaar bij het Comenius College in Capelle a/d IJssel geef. Bij het geven van deze programma’s wordt ik regelmatig bijgestaan door mijn vriend en rugbykamaraad Desmond Tuiavii en Sanne Klem, 7s en 15s international.

Adviseren Technisch Beleid

Als er een ontwikkellijn is voor spelers dan moet deze er ook zijn voor trainers:

 • Het ontwikkelproces is leidend;
 • De sporter staat centraal;
 • De coach stuurt;
 • De Technische Commissie faciliteert;

Ik help rugbyclubs bij het samenbrengen van al deze aspecten tot een samenhangend geheel.

Personal Coach

 • Ik heb het geluk dat twee speelsters uit het Elite Pathway van Rugby Nederland mij hebben gevraagd hun als personal trainer te begeleiden en hun ontwikkelingsbehoefte op detail te begrijpen en uit te werken. Geweldig om te zien hoe directe coaching gelijk vruchten afwerpt.