Rugby en een hersenschudding

Hersenschudding en Rugby

Een van de ernstigste maar minst onderkende blessures bij rugby is de hersenschudding, formeel bekend als een gesloten hoofdletsel. Veel spelers herinneren zich dat ze een “fluittoon” hebben gehoord. Het merendeel van de opgelopen hersenschuddingen is niet erg ernstig als het op de juiste manier wordt herkend en behandeld. Het niet goed beoordelen, evalueren en behandelen van een speler met een hersenschudding kan echter leiden tot langdurige hersenschade die bekend staat als het post-hersenschudding syndroom.

Post-hersenschudding syndroom is onlangs sterk onder de aandacht van het publiek gebracht en geïdentificeerd bij verschillende spelers. Dit heeft geresulteerd in een vervroegde uittreding van spelers.

Een speler met een hersenschudding toestaan om door te gaan met spelen of te vroeg terug laten keren, kan resulteren in wat bekend staat als het tweede impact syndroom en ernstige hersenbeschadiging of zelf de dood veroorzaken. Een hersenschudding is geen tijdelijk iets maar een ernstig letsel dat snel en adequaat moet worden aangepakt.

Hoewel veel rugbyspelers denken dat hun hersenen op een rugbybal lijken, zitten de hersenen in de schedel, vergelijkbaar met een spons in een emmer met water. Een hersenschudding treedt op wanneer er een klap op het hoofd is waar de schedel snel door wordt vertraagd. De hersenen zullen echter blijven bewegen in de schedel en botsen tegen de schedelwand en worden gekneusd. De hersenen zijn nu gewond en lopen nu een verhoogd risico op bloeding of extra zwelling. Dus een tweede impact, zelfs kleine, kan nu fatale zwelling en / of bloeding veroorzaken.

Soorten hersenschudding

Er zijn drie soorten hersenschudding met de volgende symptomen:

Gradatie

Bewusteloosheid

Duur van post-traumatisch

geheugenverlies

1 (mild)

Geen

minder dan 30 minuten

2 (gemiddeld)

minder dan 5 minuten

30 minuten maar minder dan 24 uur

3 (ernstig)

Meer dan 5 minuten

meer dan 24 uur1 (mild)

Het voorkomen van hersenschudding

Wat kan er worden gedaan om deze tragische gevolgen te voorkomen? Het belangrijkste is om deze verwondingen op het veld te herkennen en gekwalificeerd medisch personeel alle hersenschudding te laten beoordelen. De volgende punten zijn belangrijke bij het beoordelen van iemand die in het hoofd is geraakt.

  1. Neem geen risico

Rugby is maar een spel, als er twijfel is of de speler kan verder spelen, dan mag hij / zij niet doorgaan.

2. Doorspelen?

Als er sprake is van bewusteloosheid, zelfs als het kort is – seconden – mag de speler absoluut niet doorgaan.

3. Bewusteloos = nekletsel!

Een bewusteloze speler op de grond heeft een nekletsel tot het tegendeel is bewezen. Probeer hem niet te verplaatsen totdat hij / zij goed is beoordeeld door gekwalificeerd medisch personeel. Elke speler met langdurige bewusteloosheid of die niet op vragen (> 15 seconden) reageert, moet via een ambulance naar een eerste hulp worden gestuurd voor een volledige evaluatie. De bewusteloze speler mag niet worden verplaatst zonder de hulp van personeel dat is getraind in het omgaan met mogelijk letsel aan het ruggenmerg.

4. Vragen om aan spelers met een hersenschudding te stellen

Wat is jouw naam?
Houd het simpel en begin een gesprek, vooral als je de speler niet kent.

Wat is er met jou gebeurd? Hoe ben je geraakt?
Dit is een gemakkelijke manier om het bewustzijn en het geheugen van de speler te beoordelen.

Tegen welk team speel je?
De dag of locatie vragen is onbetrouwbaar omdat de meeste spelers weten dat ze op zaterdag spelen.

Wat heb je gegeten voor het ontbijt en de avond ervoor?
Hiermee wordt retrograde geheugenverlies beoordeeld.

Kijk naar de SCAT2-protocolkaart op mijn gratis downloadpagina voor het formele protocol.

5. Geen hersenschudding?

Als er geen duidelijk bewustzijnsverlies is, laat de speler dan opstaan ​​zonder hulp. Let op problemen met het evenwicht. Bij eventuele moeilijkheden, hoe klein dan ook, hij / zij mag niet doorgaan.

6. Houd een oogje in het zeil

Als de speler mag doorgaan, let dan op hem / haar. Elke speler die versuft lijkt, slecht zijn evenwicht kan houden, het spel niet bijhoudt of onder zijn normale spelniveau speelt, moet uit de wedstrijd worden getrokken.

7. Overtuig geblesseerde spelers om het veld te verlaten

Spelers, coaches en officials moeten beseffen dat het verlaten van een wedstrijd geen teken van zwakte is, vooral wanneer de speler niet op zijn gebruikelijke niveau speelt. Help je teamgenoten door officials te helpen bij het overtuigen van geblesseerde spelers om het spel te verlaten.

Terugkeren naar training / wedstrijd

Het ‘Graduated Return to Play-programma (GRTP)’ is gebaseerd op de hoeveelheid tijd die nodig is om de hersenen te genezen en het vermogen om het hoofd / brein te beschermen tegen verder letsel tijdens een training of wedstrijd. De huidige rugby wetgeving vereist dat een speler met een hersenschudding drie weken niet speelt. Dit betekent dat het de speler gedurende deze drie weken niet is toegestaan ​​om deel te nemen aan wedstrijden of trainingen. Als er geen bewusteloosheid, geen geheugenverlies of aanhoudende hoofdpijn was, kunnen conditie training eerder worden hervat. Een eerdere terugkeer naar het spel is toegestaan ​​als een speler wordt vrijgegeven door een sportarts of neuroloog.

Het wordt aanbevolen dat scheidsrechters alle hersenschudding melden op het wedstrijdformulier voor mogelijke follow-up.

Zie de volgende tabel voor een overzicht van de richtlijnen volgens sportmedisch / neurologisch advies.

 

1e hersenschudding

2e hersenschudding

3e hersenschudding

Graad 1 (mild)

Toegestaan om te spelen na één week zonder klachten

Minimaal 2 weken rust;

Daarna toegestaan om te spelen na één week zonder klachten;

Seizoen beëindigen;
Kan het volgende seizoen terugkeren als geen klachten meer optreden;

Graad 2 (gemiddeld)

Toegestaan om te spelen na één week zonder klachten

Minimaal 1 maand; rust;

Daarna weer spelen als na 1 week zonder klachten;

Overweeg het seizoen te beëindigen;

Seizoen beëindigen;
Kan het volgende seizoen terugkeren als geen klachten meer optreden;

Graad 3 (ernstig)

Minimaal 1 maand; rust;

Daarna weer spelen als na 1 week zonder klachten;

Seizoen beëindigen;
Kan het volgende seizoen terugkeren als geen klachten meer optreden;

Stop met rugby !! ??

Referentie materiaal

  • Je kunt een pdf-versie van deze pagina downloaden op de gratis downloadpagina.
  • Daar is ook een handige pocketgids voor op wedstrijddagen.Wil je een geplastificeerde set voor alle jeugdtrainers op jouw club? Laat mij weten, ik kan je helpen.
  • De hersenschudding-pagina van de RFU.
  • De Player Welfare pagina op Worldrugby.org bevatten veel informatie over hersenschudding. Doe de test en controleer of je alles weet over hersenschudding.

Deze pagina is opgezet door Don de Winter, voormalig sportarts (MD sportgeneeskunde), nu werkzaam bij KLM Health Services, Amsterdam